NECDET BULUZ
Hükümet, HYSK’da çok önemli değişikliklere gidiyor ama bu konuda da önüne çıkan engellerle karşılaşıyor. Muhalefet bu değişikliklere tamamen karşı. Sivil toplum örgütler, hakimler, savcılar, barolar seslerini yükseltiyor. Kamuoyu, bu değişiklikleri “Hukuk katlediliyor” diye yorumluyor. Cumhurbaşkanı da taşıdığı endişeleri “HYSK’daki değişiklikler AB kriterlerine uymalıdır” diyor. Daha da önemlisi AB’den de sürekli uyarı geliyor. AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığın önemine dikkat çekip “HSYK’da yapılmak istenilen düzenlemeleri endişe ile izliyoruz” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül’ün son hamlesi olarak değerlendirilen parti liderleri ve Hükümet yetkilileri ile HSYK konusundaki toplantıları, AB’nin tepkisi nedeni ile gerçekleşti. Nitekim Gül, yaptığı açıklamalarda da yapılacak değişikliklerin AB kriterlerine uygun olması konusunda Hükümeti uyarmak durumunda kaldı. Değişikliklerin de Anayasa ile yapılmasının uygun olabileceği görüşünde olduğunu söyledi. Gül’ün de AB tarafından uyarıldığına dair haberler geliyor.
AB’DEN SERT MESAJLAR
AB Bakanı ve Baş Müzakereci Mevüt Çavuşoğlu, hafta ortasında Brüksel’de AB Komisyonu Üyesi Füle ile baş başa görüştü. Bu görüşmede HSYK’da yapılmak istenilen değişiklikler masaya yatırıldı, enine boyuna tartışıldı. Ortaya çıkan tablo şöyle:
- Yapılmak istenilen bu değişiklikler AB kriterlerine uygun değil.
- Bu durum karşısında Türkiye ile olan müzakereler askıya alınır.
- Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı önemlidir. Türkiye’deki olup-bitenler yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını ortadan kaldırıyor.
- Kopenhag Kriterlerine uyma imzası atan Türkiye, bu çerçeveden hızla uzaklaşıyor.
AKP KÖŞEYE SIKIŞTI
Bu noktada Hükümet kanadında içeride baş gösteren
Sıkıntıların Avrupa’ya taştığını da görmekteyiz. Daha açık bir ifade ile HSYK’da yapılmak istenilen düzenlemeler AKP Hükümeti ile AB’nin arasını açmış bulunuyor. Yakında Başbakan’ın Brüksel’e yapacağı ziyaret öncesi yaşanan bu kriz aşılmazsa AB’nin Başbakan’a randevuyu iptali ve protokol krizinin çıkabileceği de düşünülüyor. Dikkat edilecek olursa AB, daha önce de savcılar ve emniyetteki yer değişiklikleri konusundaki endişelerini ve uyarılarını Hükümete bildirmişti. Rahatsızlıkların sadece HSYK’da yapılacak değişikliklerle sınırlı olmadığını da söylemeliyiz.
Çavuşoğlu-Füle görüşmesinden sonra Ankara’ya dönen Çavuşoğlu konu ile ilgili izlenimlerini ve verilen mesajları Başbakan’a aktardı. Şimdi, ortaya çıkması muhtemel bir kriz önlenmeye çalışılıyor. Hükümet kanadının HSYK’daki değişiklikleri Anayasa ile ve uzlaşma ile aşmak için yaptığı hamleleri de bu çerçevede değerlendirmek doğru olacaktır.
Konuya tepki gösteren sadece AB değil, aynı zamanda en büyük müttefikimiz Amerika da olup-bitenleri yakından izliyor. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamalarda “Türkiye’de bağımsız yargının önü açılmalı, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının önü kapatılmamalıdır. “deniliyor. Hukuk savaşından da endişe edildiği vurgulanıyor. Bu noktada iktidar partisinin hem içte,hem dışta köşeye sıkıştığını görebilmekteyiz.
HEDEF GÜNDEM DEĞİŞTİRME
Başbakan Erdoğan, HSYK konusunda bir yandan AB’den kriz çıkmaması için çalışırken, öte yandan seçmenine oynamaktan da geri kalmıyor. Başbakan konu ile ilgili açıklamasında “AB müktesebatına aykırı gibi tespitler biz yutturulacak şey değil. HSYK açıklaması AB’nin hakkı değil” diyor. Diyor da, bunu kim dinliyor? Ortada bir kriter varsa buna uyacaksın, uymuyorsan o kapıda durmayacaksın.
Buradaki asıl konu şu:
17 Aralık’ta ortaya çıkarılan “Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu”nun üstünü kapatmak. Yeni dalgaların önünü kesmek. Nitekim 2.dalgada ortaya çıkanlar ve “hukuk katliamı” bunu açık biçimde ortaya koyuyor. HSYK’da yapılan Değişiklikle de hukuk sitemi tamamen Hükümetin emrine girmiş olacak. Böyle bir sistem içinde “Hukukun Bağımsızlığı”ndan söz edilebilir mi?
Bazı hukukçular “Eğer, Hükümet HSYK’da kendisine göre düzenleme yapar, bunu da devreye sokarsa, bu AKP’nin sonu olur” görüşündeler. Bu neye dayanılarak söyleniyor, bu konuda kimler rol oynayacak gelecek yazılarımızda bu konuyu enine boyuna tartışıp, yorumlarımızla sizlerle paylaşacağız.
e.mail: necdetes@mynet.com